top of page

Profile

Το Ελληνικό Neorion Chicago

Ο V-8 κινητήρας και τα 2 διαφορικά (που αποτελούν και τα μόνα ξένα στοιχεία του αυτοκινήτου) προέρχονται από το Jeep Wagoneer. 

Πρόκειται για ένα εντελώς Ελληνικό σχέδιο, βασισμένο σε μια ιδέα του εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή, που ήθελε ένα συνδυασμό 4-θυρης λιμουζίνας, ισχυρού τζιπ, με στοιχεία αισθητικής του 1930. 

Η υλοποίηση ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα και βιομηχανικό σχεδιαστή Γιώργο Μιχαήλ, ο οποίος συνεργαζόμενος με Έλληνες τεχνίτες έφερε σε πέρας το συγκεκριμένο «όραμα», δημιουργώντας έτσι, το 1974, το πρώτο «Ελληνικό» αυτοκίνητο. 

Η ονομασία του προήλθε από τα ναυπηγεία στο ΝΕΩΡΙΟ της Σύρου, αφού εκεί πραγματοποιήθηκε και η κατασκευή του, ενώ σαν έμβλημα του αυτοκινήτου χρησιμοποιήθηκε η άγκυρα, επίσης σήμα των ναυπηγείων. 
Η δημιουργία του χαρακτηρίστηκε από έντονη προσπάθεια και ευρηματικότητα, η αισθητική του όμως – που ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του Έλληνα εφοπλιστή – ήταν αμφιλεγόμενη. 

Σαν ιδέα, ήταν ένα “πολυτελές αυτοκίνητο παντός εδάφους”, αλλά με έντονη κλίση προς ένα επιβατικό. Η προσπάθεια υλοποίησης της κατασκευής ξεκίνησε στα τέλη του 1973, στο χώρο όπου ήδη παράγονταν τα ηλεκτροκίνητα Enfield-8000, για την αγορά της Mεγ. Βρετανίας. 

Οι φανοποιοί είχαν έρθει από την Αθήνα και τον Πειραιά, ενώ οι υπόλοιποι τεχνίτες ήταν ντόπιοι, που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τον τομέα της αυτοκίνησης. 

Ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου κράτησε ένα μήνα, περίοδο στην οποία γινόταν παράλληλα οι απαραίτητες εργασίες ώστε να αρχίσει η κατασκευή του. 

Αφού σχεδιάστηκαν οι “νομές” που θα συναποτελούσαν την επιφάνεια του αμαξώματος σε κλίμακα 1:1, κατασκευάστηκε σε 15 μέρες το ξύλινο μοντέλο που απετέλεσε τη «βάση» για το στήσιμο του σκελετού, αλλά και για τη σφυρηλάτηση των φύλλων του αλουμινίου, που απετέλεσαν την εξωτερική επένδυση το αμαξώματος. 

Ο V-8 κινητήρας και τα 2 διαφορικά (που αποτελούν και τα μόνα ξένα στοιχεία του αυτοκινήτου) προέρχονται από το Jeep Wagoneer. 

Με εντατική δουλειά και χωρίς να υπολογίζει κανείς υπερωρίες και κούραση η ομάδα κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή σε οκτώ μόλις μήνες, έχοντας ξεκινήσει και ένα δεύτερο, παράλληλα με εξαρτήματα για ένα τρίτο και ένα τέταρτο. 

 

Η παρουσίαση του πρώτου ολοκληρωμένου αυτοκινήτου, που είχε βαφεί κόκκινο παρουσιάστηκε στον ιδιοκτήτη του το καλοκαίρι του 1974, φυσικά στο χώρο των ναυπηγείων. Δυστυχώς όμως, τόσο αυτό, όσο και το δεύτερο αυτοκίνητο που ακολούθησε θεωρήθηκαν ιδιοκατασκευές και δεν δόθηκε η “έγκριση τύπου”, απαραίτητη για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων.

Ως εκ τούτου, το όλο πρόγραμμα ακυρώθηκε και το μεν πρώτο αυτοκίνητο (που είχε βαφεί κόκκινο) διασώθηκε και εκτίθεται αναπαλαιωμένο από την ΟΒΕΑΜΜΕ στο Εκθετήριο Αυτοκινήτων του ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, ενώ το δεύτερο (που είχε βαφεί μπλε) βρίσκεται στη Μ. Βρετανία και κυκλοφορεί με πινακίδες κανονικά,γνωρίζω ακριβώς που βρίσκεται για όποιον ενδιαφέρεται σοβαρά.

Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα ενδιαφερθεί κάποιος από την Ελλάδα για να το φέρει πίσω  στην πατρίδα μας. Τελικά είναι πλέον στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στους δρόμους σαν κανονικό αυτοκίνητο. 

Το Δεύτερο Neorion Chicago στη Μ.Βρετανία με κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας

μετά από προσπάθειες είναι ήδη στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους με κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας πλήρως λειτουργικό.  

Έχω ακούσει πολλές φορές Έλληνες να διατυμπανίζουν την απέχθεια τους για τον σχεδιασμό του και ειδικά γνώμες από ανθρώπους που ούτε στο χαρτί δεν μπορούν να ζωγραφίσουν ποδήλατο..έχω να τους πω ότι όσοι του δίνουν τον τίτλο του πιο άσχημου αυτοκινήτου στον κόσμο σίγουρα δεν έχουν δει πολλά αυτοκίνητα στη ζωή τους,ειδικά όταν μιλάμε για πρωτότυπα,γιατί περί αυτού ο λόγος! 

Σίγουρα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο σχεδιαστικά αν και η φημολογία ότι ο Γ. Μιχαήλ "πιέστηκε" να το τελειώσει γρήγορα και ότι οι εργάτες δούλευαν πάνω από τις δυνατότητες τους,δεν αναιρεί την πρωτοποριακή ιδέα του δημιουργού του για ένα πολυτελές Crossover σε μια δύσκολη εποχή οπού ακόμα και μεγαθήρια της αυτοκίνησης λύγισαν μπροστά στην πετρελαϊκή κρίση! 

GET IN TOUCH

We'd love to hear from you

Donate us
  • White Facebook Icon
Find us on Facebook
bottom of page